Kings College London, Specialist BSU Facility

Specialist refurbishment of BSU facility, undertaken under strict environmental controls and delivered adjacent to highly sensitive areas.

Architect: BMJ Architects
Quantity Surveyor: Mortimer Isaacs LLP
Location: London
Duration: 41 weeks

About This Research and Development Project

This highly complex project involved the refurbishment of the BSU unit located in the basement of the James Black Centre for a college.

We collaborated with the client, their consultants and our approved supply-chain to create an exemplary new facility for the college’s ground-breaking research.

Our brief included reconfiguring the existing layout, delivering complex new M&E infrastructure and installing specialist laboratory equipment and plant.

All our works were compliant with the ‘Code of Practice for the Housing and Care of Animals Bred, Supplied or Used for Scientific Purposes’.

We intelligently coordinated intricate contractor design portions with our approved consultant and supplier lists.

Our design responsibilities included architectural, services and structural elements such as laboratory benching, cupboards, sink units, fire detection, alarm systems, security access control, steel connection details and more.

As the site was surrounded by critical research facilities, we adopted strict environmental controls and a robust duty of care system to safeguard the sensitive nature of the site. We also carefully considered noise and vibration due to a working MRI machine on the floor above and planned specific times for essential noisy works.

Go to Top