Police Station, Kent

Full internal and external remodel of a 5-storey building, delivered in a 'live' police estate. Project comprised extensive CDP including full MEP, roof and facade.

Architect: Bond Bryan
Quantity Surveyor: Avison Young
Location: Kent
Duration: 83 weeks

This project involved comprehensive renovation and remodelling of a five-story Police Station, both internally and externally. The scope of works included complete strip-out of existing structures, re-roofing, remodelling and renovation of all floors and internal remodelling and renovations such as facade, ceiling, and service supports/fixings, among others.

 

For external works, the team removed the existing timber windows and concrete cladding panels and carried out concrete repairs to the existing columns. The existing roof was also stripped off back to the concrete base and renewed with an insulated membrane roofing system. A new cladding system comprising of SFS, membrane, helping hand brackets and cladding panels was designed and installed, along with a new insulated render system to the existing plant rooms on the roof.

 

The team also infilled the existing garages with face brickwork on the ground floor and installed new windows and access doors. 

 

The project also involved significant internal works such as the removal and relevelling of existing screeded floors, installation of new metal partitions, and formation of new service risers within the building.

 

Full design and installation of both the mechanical and electrical systems, including fire and PA system, disabled toilet alarms, access control, CCTV, intruder, security, and intercom system, telecoms, IT/data, lightning protection, containment, BMS, CMS, and controls, final controls and power cabling, smoke damper control system, pipework expansion and anchors, MEP access support, attenuators, and AV mountings, refrigerant leak detection system, and health and hot water were also carried out.

 

The team had to ensure that all works were completed while keeping the previous Phase 2 area operational at all times, which was a crucial aspect of the project.

 

The project also entailed creating new welfare facilities, open plan and individual offices, which were finished with full decorations and a mixture of carpet tiles and vinyl throughout.

 

The main staircase was refurbished to create a closed staircase with refuge evacuation points on each floor. The staircase was finished with a vinyl floor and new nosing from the 5th to the ground floor.

 

The team also coordinated with the end-users’ key supply chain, as it was critical to both requirements and any testing and commissioning.

 

Despite the challenges, the team successfully completed the project while ensuring that the Police remained in occupation within a secondary single-story building throughout the duration of the refurbishment project.

Other Projects Completed Include:

Kent Police Station Phase Two
Go to Top