Laboratories Suite, Essex Police Station

This Design & Build project was for the refurbishment of the existing police station to form a new chemical enhancement laboratory for Essex Police.

Architect: Ansell & Bailey
Quantity Surveyor: Mouchel Consulting
Location: Essex
Duration: 14 weeks

About This Research and Development Project

We successfully completed a challenging D&B project in just 14 weeks.

The project involved building a new single-storey glazed entrance link, an external ramp, and handrails. We also remodelled the existing internal spaces to create a new laboratory suite with support offices.

Features delivered in this project included:

  • Installation of heating, cooling and air handling equipment within weatherproof self-contained enclosures
  • External and internal insulated supply and extract ductwork
  • Full electrical re-wiring to suit new internal layouts and extension
  • Security installations including access control
  • CCTV, fire and intruder alarms
  • Specialist laser systems for forensic analysis
  • Removal of existing and installation of new generator and UPS installation
  • BT alterations
  • Complex M&E installations including ventilation, BMS panels and controls and installation of new AHU and associated external plant

Throughout the project, we faced several challenges, but we were able to overcome them through robust design coordination, construction planning and regular communication.

We worked closely with the Police estates team to ensure that the Station’s operations remained uninterrupted. Our Site Management team fostered positive relationships with the Station’s staff to promote planning, coordination and collaboration between all parties.

We held weekly project review meetings and delivered the scheme on time and within budget, much to the satisfaction of the client. As a result, we were awarded an additional £8.2m contract at a second Essex Police Station.

Other Projects Completed Include:

Essex Police Custody Suite

Client feedback

Logan managed and delivered a complex refurbishment project despite numerous challenges faced from it being an operational police station.
Quote Icon
Patrick Duffy
Essex Police
Go to Top