Laboratory Facilities, Queen Mary University London

Multi-floor refurbishment to upgrade the laboratory facilities across six floors of the Fogg Building, delivered within an occupied building.

Architect: Queen Mary University London
Quantity Surveyor: Burnley Wilson Fish
Location: London
Duration: 36 weeks

About This Research and Development Project

We were tasked with upgrading the laboratory facilities across six floors of the Fogg Building in a phased approach.

Our work involved refurbishing and remodelling the existing floors into teaching laboratories and offices, including a student reception/waiting area, toilets and staff kitchen area.

As we worked while the building was still in use, we understood our responsibility to safeguard the ongoing research and teaching facilities. Therefore, we provided a logistics plan and phased program that aimed to minimise potential disruptions.

To ensure the safety of the students, live work was segregated from the in-use facilities and they were decanted into suitable research/learning areas. This provided them with a tranquil setting to continue their learning while we carried out our work.

Initially, we were required to create a series of cold rooms for working/storage purposes with a fairly wide margin for temperature movement. However, towards the end of the project, it became apparent that several of the rooms required far closer temperature control for the end-user’s requirements. To meet this requirement, we engaged a design specialist to review and recalculate the design. Changes were made as required and new air conditioning/ventilation plant was installed. The relevant rooms were tested/monitored and adjusted over two weeks so that the revised design criteria were met.

Through our specialist supply-chain, we were able to change the design mid-project and provide an alternate engineering output. This ability to dynamically incorporate new design allowed us to complete the project on-time and within the agreed project budget.

Other Projects Completed Include:

John Vane Building
Aeronautical

Client feedback

I would like to use this opportunity to thank the team for a good job done in spite of the numerous challenges experienced throughout this phase. We have together as a team achieved a great milestone against the odds.
Quote Icon
Emmanuel Nibo
QMUL Project Manager
Go to Top