Worthing Community Hub

Internal remodelling and external construction to provide landmark community hub for the local community.

Architect: Atkins
Quantity Surveyor: Faithful+Gould
Location: Worthing
Duration: 46 weeks

We are proud to have delivered a state-of-the-art 21st Century Community Hub, despite the incredibly challenging industry conditions caused by the COVID-19 pandemic. The Hub is a landmark addition to the local community, and we were able to achieve its bespoke, intricate and specialist design with the help of our dedicated supply-chain.

The internal remodelling and external alterations were executed to an exemplary finish and the new space now allows the local Council to combine several essential services. Thanks to the robust internal remodel, the Council registration services, children and family services, ‘Find it Out’ club, youth emotional support services and library service can all be run from the new Community Hub.

This innovative new facility achieves the Council’s goal of reducing ongoing revenue expense by consolidating local assets and services into Community Hubs. Additionally, the Hub provides a flexible space for a diverse range of end-users within the local community. Some of the bespoke facilities include:

  • Flexible meeting rooms that can host community support groups and a wide range of services.
  • An inclusive changing places toilet on the ground floor.
  • A private meeting pod, quiet zone, study bar, and personal study desks.
  • A suite of custom-designed registration rooms with a dedicated, comfortable waiting area.
  • A specialist antenatal room for midwifery clinic appointments.

To maximise delivery efficiency, we coordinated a robustly phased programme that included both an internal remodel and external alterations. Internally, we demolished existing partitions and executed new partitions, entrance doors, internal doors and finishes. Furthermore, we coordinated the adaptation of the existing MEP through our approved specialist supply-chain. Externally, we installed raised beds, a canopy/covered external space, a buggy shelter and fencing.

Throughout the construction process, we ensured that Council services could be conducted in the building without any disruption. Council staff requiring access to their office, the basement library and the basement bookstore were safely escorted to and from these areas by our Site Manager. Interfaces were restricted by our robust segregation strategy to ensure the safety and security of visitors and site staff.

Due to the COVID-19 lockdown for the construction industry, we made some unavoidable changes to the original programme. However, through our dynamic delivery model, we were able to deliver this landmark new facility to the revised timeline. We coordinated our approved supply-chain to the enhanced new production schedule while complying with enhanced infection controls on-site at all times.

Go to Top